wtorek, 9 czerwca 2015

Klopsiki drobiowe w sosie pomidorowym



Zainspirował mnie Jamie Oliver.
                                               
             Klopsiki

  • około 500 gramów mielonego mięsa drobiowego
  • 1 jajo
  • garść płatków jaglanych lub otrąb owsianych
  • sól,pieprz
  • około 20 gramów sera feta
Wszystkie składniki(oprócz sera) połączyć na koniec wkruszyć fetę.
Uformować małe klopsiki,wstawić na około 2 godziny do lodówki.
       
             Sos
  • 5 niedużych marchewek
  • 2-3 czerwone lub żółte papryki 
  • 700 ml passaty pomidorowej
  • duża cebula
  •  3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • garść świeżego tymianku
  • sól
  • ostra papryka w płatkach
  •  1 łyżka octu balsamicznego
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki
  • nać pietruszki
  • około 20 gramów sera cheddar
Warzywa obrać.

Marchewkę pokroić w nieduże kawałki, posolić,posypać tymiankiem, ostrą papryką i polać oliwą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do  200st. , piec około 30 minut.

Paprykę pokroić w paski, przesmażyć na patelni,wyjąć.
Na tą samą patelnię wrzucić cebulę i ją udusić,pod  koniec dodać czosnek i passatę pomidorową. Gotować na wolnym ogniu około 10 minut.
Doprawić do smaku  octem, solą i pieprzem,wlać śmietankę.Wyłączyć.

Do marchewki dorzucić mięsne kulki. Piec około 20 minut.
 Następnie zalać marchewkę i klopsy sosem, na wierzchu ułożyć wcześniej przesmażoną  paprykę.
Piec około 20 minut  po tym czasie  wyjąć z piekarnika posypać serem i  wstawić na chwilę do piekarnika aby ser się stopił.
Posypać natką.
Podawać z makaronem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...