wtorek, 30 września 2014

Babeczki ze szpinakiem









  • 100 g. szpinaku-po odmrożeniu i odsączeniu 
  • 2 szalotki
  • 60 g. startego żółtego sera( u mnie cheddar)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • pół szklanki mleka 
  • 1 szklanka maślanki
  • 250 g. mąki orkiszowej ciemnej
  • 50 g. otrąb owsianych
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajo
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • pół łyżeczki soli
  • pieprz,chilli,odrobina startej gałki muszkatołowe
Poszatkowaną szalotkę,szpinak, zmiażdżony ząbek czosnku, starty ser,mleko,olej,maślankę i roztrzepane jajo wymieszać razem.
W osobnym naczyniu wymieszać mąkę,otręby,sodę i przyprawy.

Wymieszać składniki suche z mokrymi szybko i niezbyt dokładnie (żeby nie były twarde po upieczeniu).
Piec w 180 stopniach około 20-25 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...