środa, 2 lipca 2014

Zapiekanka z makaronem i szparagami

Składniki (6-8 porcji):
  • pęczek szparagów
  • 2 duże pory (tylko jasna i jasnozielona część)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 szklanka ricotty
  • 400 g makaronu (najlepszy będzie penne)
  • 1 1/2 szklanki mrożonego groszku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 kulka mozzarelli
Od szparagów odłamać końcówkę, umyć i pokroić na plasterki. Pory umyć i także pokroić w plasterki. Mozzarellę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Włożyć szparagi i pora do żaroodpornego naczynia i wymieszać z oliwą z oliwek. Umieścić naczynie w nagrzanym do 220 st piekarniku i piec około 15 minut lub do momentu aż będą miękkie i lekko zarumienione.

W misce wymieszać ricottę, bazylię, pietruszkę i czosnek.
Makaron ugotować al dente, UWAGA - na minutę przed zakończeniem gotowania wsypać do niego mrożony groszek. Następnie całość odcedzić, zachowując około 1/2 szklanki wody z gotowania.

Wymieszać makaron i groszek z pieczonymi warzywami, ricottą z ziołami i odlanym płynem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i posypać startą mozzarellą.
Piec w nagrzanym do 200 st piekarniku około 10 minut, do zarumienienia się sera. 

 
 
*Przepis znalazłam TUTAJ


1 komentarz:

  1. <3
    jak ja kocham zapiekanki, problem w tym, że są tak pyszne, że jak już zrobię to nie wychodzą mi fit, ponieważ nie mogę przestać jej jeść :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...