piątek, 4 lipca 2014

Włoska zapiekanka z bakłażana

Składniki na 2 duże porcje:
  • 1 bakłażan
  • 3 pomidory
  • 4 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • około 1 szkalnki startej mozzarelli
  • 2 garści pokrojonej bazylii
  • 1 duże jajo
  • szczypta soli
  • olej
Bakłażana należy umyć, pokroić w plastry (grubość około 1 cm) posolić i odstawić na około 20 minut. Po tym czasie umyć plastry bakłażana i dokładnie osuszyć.

Do miski wybić jajo i rozkłócić. Dodać sól. Na płaskim talerzu zmieszać mąkę z parmezanem. Na patelni rozgrzać olej. Plastry bakłażana pojedynczo obtaczać najpierw w jajku, później w mieszance maki z serem i smażyć na rumiano na patelni. Po usmażeniu odkładać na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym.

Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w plastry.

W naczyniu żaroodpornym układać zapiekankę warstwami: najpierw połowę usmażonych bakłażanów


następnie połowę pomidorów, które można trochę posolić

na pomidory wykładamy jedną garść bazylii

i połowę sera mozzarella


U mnie wyszły dwie warstwy. Jeśli macie mniejsze naczynie podzielcie składniki na 3 części i zróbcie trzy warstwy. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut - do zarumienienia sera.

Zapiekanka rozpływa się w ustach, a przepis (co prawda trochę zmodyfikowany o mąkę pełnoziarnistą) posiadam od koleżanki, która pochodzi z Włoch. Smacznego!



1 komentarz:

  1. Pysznie wyglądają, polecam również roladki z bakłażana z fetą (,kuchnia lidla,), pycha :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...