wtorek, 22 lipca 2014

Risotto z szynką parmeńską

Składniki na dwie porcje:

  • 3/4 szklanki ryżu do risotto
  • pół litra lekko posolonego bulionu (ja gotuję go na suszonej włoszczyźnie)
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • 1 mała cukinia
  • łyżeczka masła + 2 łyżki oleju
  • 3 plastry szynki parmeńskiej
  • 1 łyżka parmezanu
Cukinię umyć, przekroić wzdłuż i wydrążyć łyżeczką nasiona. Szynkę pokroić w plasterki. Na patelni, na niewielkiej ilości oleju przesmażyć szynkę, a po chwili dodać cukinię i podsmażać wszystko koło 3-4 minuty.

W garnku rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i zmiażdżony czosnek. Następnie dodać ryż i dokładnie wymieszać, aby cały oblepił się tłuszczem. Po chwili do garnka wlać chochelkę gorącego bulionu, wymieszać i poczekać, aż ryż wchłonie cały bulion. Tę czynność należy powtarzać, dodając zawsze tylko jedną chochlę bulionu, mieszając ryż i czekając aż bulion całkowicie się wchłonie. Polecam też co kilka minut sprawdzać stan miękkości ryżu. Powinien być al dente. Kiedy ryż jest już al dente, dodać uprzednio podsmażoną szynkę z cukinią. Wszystko dokładnie wymieszać i przez chwilę jeszcze trzymać na ogniu. Po wyłączeniu palnika dodać łyżeczkę masła i łyżkę parmezanu. Wymieszać i od razu podawać.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...