wtorek, 15 lipca 2014

Orientalna polędwiczka z chrupiącymi warzywami

Składniki na polędwiczkę (porcja dla 2 osób):
  • jedna średnia polędwiczka wieprzowa
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu lub stewii
  • 1/2 łyżki octu spirytusowego
  • sól, pieprz
Polędwiczkę należy umyć i oczyścić z błon. Z wyżej wymienionych składników zrobić marynatę do polędwiczki.
Obtaczamy w niej polędwiczkę, wstawiamy do lodówki i marynujemy przynajmniej 60 minut (można zrobić to dzień wcześniej i pozostawić mięso w marynacie na całą noc).

Wykładamy zamarynowaną polędwiczkę do naczynia żaroodpornego, polewamy pozostałą marynatą i pieczemy około 20-25 minut w 180 st. Po 15 minutach należy przekręcić polędwiczkę i od czasu do czasu polać ja w trakcie pieczenia sosem, który jest na dnie naczynia.

Po upieczeniu zostawić mięso na chwilę żeby "odpoczęło".


Składniki na chrupiące warzywa:
  • pół czerwonej papryki
  • pół żółtej papryki
  • 200 g zielonego groszku cukrowego
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • sól do smaku
Na dobrze rozgrzany olej wrzucamy imbir i czosnek, chwilę podsmażamy uważając, żeby się nie przypalił. Dodajemy paprykę pokrojoną w paski. Po chwili dodajemy groszek. Warzywa smażymy na dużym ogniu przez 3-4 minuty, często je mieszając. Na koniec polewamy sosem sojowym i ewentualnie doprawiamy solą do smaku.




Inspiracja STĄD


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...