wtorek, 8 lipca 2014

Gulasz meksykański z ogórkami z programu Top Chef

Składniki:

Na gulasz:
  • 500 g mięsa wołowego od szynki (lub polędwiczka wieprzowa)
  • 300 g pieczarek
  • duża cebula
  • czerwona papryka
  • puszka czerwonej fasoli
  • pół puszki kukurydzy
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • pół płaskiej łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki chili - jeśli ktoś lubi mniej ostre potrawy proponuję dać tylko szczyptę
  • sól do smaku
  • szczypta tymianku
  • ewentualnie zamiast ww przypraw można dodać łyżeczkę gotowej mieszanki przyprawy meksykańskiej
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • około 2 szklanki gorącej wody
  • opcjonalnie natka pietruszki
Mięso oczyszczamy i kroimy na cienkie paski lub w małą kostkę. W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy mięso. Chwilę przesmażamy, następnie dodajemy szklankę gorącej wody i dusimy do momentu skruszenia mięsa (w przypadku mięsa wołowego trwa to dłużej niż przy polędwiczce wieprzowej). Podlewamy gorącą wodą w miarę potrzeb.
Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy kroimy w paski. Wszystkie te warzywa przesmażamy na patelni na łyżce oleju. Następnie dodajemy do ugotowanego mięsa.
Chwilę razem dusimy. Następnie dodajemy odcedzoną z zalewy fasolę, kukurydzę i wszystkie przyprawy wymienione w przepisie. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy chwilę jeszcze trzymamy gulasz na ogniu.

Na ogórki kiszone z programu "Top Chef" (2 porcje):
  • 5 ogórków kiszonych pokrojonych w ćwiartki lub paski
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 4 łyżki miodu
  • gałązka rozmarynu (lub szczypta suszonego)
Na rozgrzaną patelnię wlewamy miód, dodajemy czosnek i gałązkę rozmarynu.  Po chwili usuwamy rozmaryn i dodajemy ogórki. Smażymy do uzyskania ulubionego stopnia wysmażenia - u mnie są delikatnie podsmażone.

Smacznego!



2 komentarze:

  1. Mmm pychota :)

    Zapraszam do mnie na razowe ślimaczki cynamonowe!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...