piątek, 27 czerwca 2014

Zapiekanka farmerska

Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego drobiowego
  • 300 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 jaja
  • 2 łyżki otrąb
  • kulka mozarelli
  • szczypiorek
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, majeranek
Pieczarki myjemy, suszymy i kroimy w grube plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Mozzarellę odsączamy z zalewy i kroimy w cienkie plastry.

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy cebulę. Jeśli będzie już szklista dodajemy pieczarki. Solimy i pieprzymy i smażymy do odparowania wody.

Mięso mielone wymieszać z jajkiem i otrębami. Doprawić do smaku majerankiem i solą.

W żaroodpornym naczyniu wykładamy połowę mięsa, na to połowę pieczarek, posypujemy szczypiorkiem i układamy połowę sera. Z drugiej połowy składników, która nam została układamy drugą warstwę zapiekanki w takiej samej kolejności - na końcu nie dajemy szczypiorku, bo się przypali i zeschnie. Jeśli macie tylko duże naczynie żaroodporne można zrobić jednowarstwową zapiekankę.

Zapiekamy w 180 st 45 minut.




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...