poniedziałek, 9 czerwca 2014

Sos szpinakowo-serowy

Składniki:
  • 500 gramów rozmrożonego szpinaku
  • 1 cebula
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • 100 gram serka brie -odtłuszczonego
  • 1 kulka mozzarelli -odtłuszczonej
  • 100 gram gęstego serka homogenizowanego 
  • 200 ml słodkiej śmietanki -odtłuszczonej
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki chilli
  • sól do smaku
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć z dodatkiem soli.
Dodać rozmrożony szpinak, przyprawić solą, chilli i gałką.
Gdy szpinak odparuje zmniejszyć ogień,  dodać pokrojony serek brie, startą mozzarellę i serek homogenizowany. Gdy sery się rozpuszczą dodać  zmiażdżony czosnek i wlać śmietankę. 
Dusić na wolnym ogniu około 10 minut, pamiętać aby nie zagotować sosu. 
Podawać z makaronem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...