środa, 11 czerwca 2014

Serowe muffinki wytrawne

Oryginalny przepis pochodzi stąd. Wprowadziłam niewielkie zmiany, żeby "odchudzić" nieco babeczki.

Składniki:
  • 250 g mąki orkiszowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukinii startej na drobnych oczkach
  • 150 g żółtego sera cheddar, startego na tarce o małych oczkach
  • 75 ml oleju
  • 220 ml chudego mleka
  • 2 jaja
  • pół łyżeczki soli
  • inne ulubione przyprawy (u mnie chili i bazylia)
  • 2 plastry chudej drobiowej wędliny drobno pokrojonej
  • 30 g sera żółtego i suszona papryka do posypania na wierzch muffinek
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do naczynia przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i  ulubionymi przyprawami. Odstawić na bok.
Do drugiego naczynia wlać mleko, olej, lekko roztrzepane jajka, cukinię i żółty ser.
Połączyć zawartość obu naczyń mieszając widelcem w jednym kierunku. 

Masę wyłożyć do foremek na muffinki prawie do pełna.  Z wierzchu posypać startym żółtym serem i oprószyć delikatnie papryką.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka (uwaga: muffinki mogą się wydawać mokre na patyczku, to przez stopiony żółty ser; nie powinno być jednak na patyczku śladów surowego ciasta). 

Muffinki można mrozić. Przechowywać w lodówce ze względu na zawartą w nich wędlinę. Na drugi dzień można odgrzać je w mikrofali - są pyszne!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...