wtorek, 17 czerwca 2014

Krem kalafiorowy z chipsami serowymi

Mus kalafiorowy

Składniki:
- jeden mały kalafior
- biała część pora
- garść soczewicy
- około 1 litra gorącego bulionu warzywnego lub drobiowego
- sól, pieprz, curry i gałka muszkatołowa do smaku
- 2 trójkąciki serka topionego light
- 3 łyżki oleju

Kalafior myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki. Pora myjemy i kroimy w paski.
W garnku rozgrzewamy olej, wkładamy pora i soczewicę. Chwilę smażymy na oleju. Następnie zalewamy bulionem, dodajemy kalafior. Kiedy już kalafior i soczewica będą miękkie dodajemy serki i blendujemy zupę na krem. Doprawiamy do smaku.

Polecam podawać zupę z chipsami serowymi.




Chipsy serowe

Składniki:
- szklanka startego na małych oczkach sera, najlepiej cheddar
- ulubione przyprawy do posypania chipsów (u mnie papryka chili i tymianek)

Ser rozłożyć na papierze do pieczenia i posypać ulubionymi przyprawami, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piec chipsy około 10 minut - do zarumienienia sera. Studzić na kratce.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...