sobota, 14 czerwca 2014

Jajka w kokilkach na szpinaku

Składniki:
  • 2 jaja
  • 1 cebulka dymka (lub szczypior)
  • 2 garści szpinaku ( może być mrożony)
  • zmiażdżony ząbek czosnku
  • 2 łyżki śmietany light lub trójkącik serka topionego light krówka
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka żółtego sera (light lub mozzarella)
  • łyżka oleju
Szpinak myjemy, suszymy i siekamy. Cebulkę drobno kroimy. Na rozgrzany olej wrzucamy ząbek czosnku, cebulkę i szpinak. Chwilę smażymy, następnie dodajemy śmietankę lub serek. Solimy i pieprzymy do smaku.
W kokilkach wykładamy masę szpinakową, posypujemy serem (dosłownie kilka wiórków sera na każdą kokilkę) robimy dziurkę pośrodku masy i wbijamy jajo do każdej kokilki.
Zapiekamy w 180 st. Pieczemy tak długo, aż uzyskamy ulubioną konsystencję żółtka. Wszystko zależy od osobistych upodobań.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...