poniedziałek, 23 czerwca 2014

Focaccia z rozmarynem i winogornami

Składniki:
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 łyżka drobnego cukru
  • 450 g mąki orkiszowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 350 ml ciepłego chudego mleka
  • 1 łyżka posiekanego rozmarynu
  • winogrona(polecam dać trochę więcej niż u mnie na zdjęciu. Winogrona można zastąpić oliwkami lub suszonymi pomidorami)
Mleko delikatnie podgrzewamy (może być w mikrofali) tak, żeby było przyjemnie ciepłe. Dodajemy do niego drożdże i cukier, delikatnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.

W dużej misie mieszamy mąkę, posiekany rozmaryn i sól. Dodajemy roztwór drożdży, który powinien zacząć "rosnąć". Mieszamy dopóki ciasto nie zacznie się odklejać od ścian miski i nie zacznie przypominać kuli. Jeśli ciasto zbytnio się "klei" dodajemy odrobinę mąki. Do misy wlewamy około łyżki oliwy i jeszcze chwilę wyrabiamy ciasto.
Następnie miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, ale ciasto z mąki orkiszowej naprawdę wolniej "pracuje" niż z mąki pszennej. Zajmie to minimum 30 minut.

Kiedy nasze ciasto podwoiło swoją objętość wykładamy je na blachę i wgniatamy w nie delikatnie winogrona.
Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Także przykryte ściereczką. Tym razem tylko na pół godziny. Następnie foccacie delikatnie smarujemy oliwą, ewentualnie posypujemy jeszcze odrobiną rozmarynu i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do najwyższej temperatury. Pieczemy do uzyskania złotego koloru. U mnie było to nie więcej niż 15 minut.









*Przepis podejrzałam TUTAJ


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...