czwartek, 8 maja 2014

Sałatka z wędzoną makrelą i kiszonym ogórkiem

Składniki:
  • jedna duża wędzona makrela
  • 6 kiszonych ogórków
  • 1 czerwona papryka 
  • puszka czerwonej fasoli
  • pół szklanki pokrojonego szczypiorku
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu
  • pieprz
  • sól
Makrelę oddzielić od skóry i ości.Ogórki pokroić w półplasterki. Fasolę odsączyć z zalewy.

Paprykę umyć, posmarować olejem i włożyć do piekarnika (w całości). Zapiekać ja około 20 minut w 200 st (dopóki miejscami nie zacznie czernieć i nie zaczną pojawiać się pęcherze). Po wyjęciu jej z piekarnika natychmiast przełożyć ją do worka foliowego i poczekać aż wystygnie. Następnie wyjąć z niej gniazdo nasienne i pozbawić skórki (która dzięki wcześniejszemu zabiegowi, będzie bardzo ładnie odchodzić).
Paprykę pokroić w większe kawałki.

Wszystkie składniki sałatki wymieszać ze sobą. Doprawić ewentualnie solą (uwaga, makrela i ogórki są już dość słone). Wstawić na godzinkę do lodówki do "przegryzienia".


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...