poniedziałek, 5 maja 2014

Risotto ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Przepis zaczerpnęłam STĄD, z jedną małą modyfikacją... dodałam 2 plastry szynki szwarcwaldzkiej i trochę mniej masła.


Składniki na dwie porcje:
  • 3/4 szklanki ryżu do risotto
  • pół litra lekko posolonego bulionu (ja gotuję go na suszonej włoszczyźnie - szybko i smacznie)
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki pokrojonych, suszonych pomidorów z oliwy
  • pół szklanki świeżego szpinaku
  • łyżeczka masła + 2 łyżki oleju
  • 2 plastry szynki szwarcwaldzkiej
  • 1 łyżka parmezanu

W garnku rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i zmiażdżony czosnek. Następnie dodać ryż i dokładnie wymieszać, aby cały oblepił się tłuszczem. Po chwili do garnka wlać chochelkę gorącego bulionu, wymieszać i poczekać, aż ryż wchłonie cały bulion. Tę czynność należy powtarzać, dodając zawsze tylko jedną chochlę bulionu, mieszając ryż i czekając aż bulion całkowicie się wchłonie. Polecam też co kilka minut sprawdzać stan miękkości ryżu. Powinien być al dente. Kiedy ryż jest już al dente, dodać szpinak pokrojony w paski, suszone pomidory i uprzednio pokrojoną i podsmażoną szynkę. Wszystko dokładnie wymieszać i przez chwilę jeszcze trzymać na ogniu. Po wyłączeniu palnika dodać łyżeczkę masła i łyżkę parmezanu. Wymieszać i od razu podawać.



1 komentarz:

  1. Zdecydowanie moje smaki :) Bardzo apetyczna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...