czwartek, 15 maja 2014

Przekąska z pieczarkami i ciecierzycą

Składniki:
- 300 g pieczarek
- puszka ciecierzycy
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ostra papryka (wg uznania)
- mielony kminek (pół płaskiej łyżeczki)
- liście cykorii lub sałaty do wyłożenia przekąski

Pieczarki wyczyścić, osuszyć, przekroić na pół lub na ćwiartki, w zależności jak duże są pieczarki.
Cieciorkę odsączyć z zalewy i przelać wodą na sicie.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić pieczarki i smażyć na dużym ogniu, tak aby pieczarki nie puściły zbyt dużo wody, tylko jak najszybciej się przypiekły. Zmniejszyć ogień i dodać cieciorkę oraz przyprawy. Pozostawić jeszcze wszystko na ogniu około 5 minut.

Podawać na ciepło lub zimno. Danie fajnie prezentuje się na stole na małych łódeczkach z liści cykorii.





1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...