piątek, 30 maja 2014

Nadziana cukinia

Składniki:
  •  3 duże cukinie
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 średnie pory
  • około 2-3 garści  szpinaku rozmrożonego
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 kulki sera mozzarella lub ser light
  • jajo
  • 1 papryka kolor dowolny
  • sól,zioła prowansalskie,mielone chilli

Filet pokroić w kostkę, doprawić solą i  słodką papryką w proszku, skropić oliwą i odstawić.
Warzywa umyć.
Cukinie wydrążyć dość głęboko, z blanszować.
Odłożyć około 1 garści  odsączonego miąższu bez pestek, resztę wyrzucić.
Pora podsmażyć, dodać miąższ z cukinii, poddusić chwilę.
Dodać szpinak, po chwili dodać pokrojoną paprykę, przyprawić solą, chilli, ziołami i czosnkiem.
Dusić około 5 minut.
Warzywa zdjąć z patelni, przestudzić.
Kurczaka przesmażyć na tej samej  patelni.
Dodać do warzyw. 
Gdy masa wystygnie dodać 3 łyżki startego sera, surowe jajo i przyprawić jeśli trzeba.
Masę nałożyć do łódeczek z cukinii, po wierzchu posypać serem.
Zapiekać około 20-25 minut w 180 st.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...