piątek, 9 maja 2014

Babeczki śniadaniowe

Przepis znalazłam TUTAJ. Babeczki po upieczeniu dziwnie się "kurczą" ale bardzo pozytywnie mnie zaskoczyły jeśli chodzi o smak. Można je także mrozić. Są doskonałe do zabrania do pracy lub na piknik.

Składniki na około 8 babeczek:
  •  5 jaj
  • 100 g sera białego
  • 25 g sera żółtego cheddar 
  • 9-10 małych różyczek brokuła
  • pieprz, bazylia lub inne ulubione zioła
  • szczypta soli
Rozgrzać piekarnik do 175 st.
Małe różyczki brokuła sparzyć wrzątkiem i włożyć do mikrofali na 3 minuty, żeby delikatnie się podgotowały. Następnie rozłożyć je do silikonowych foremek muffinkowych. 
Do miski wybić jaja, dodać ser i dokładnie wszystko zmiksować. Ser żółty zetrzeć na tarce i dodać do masy. Doprawić ulubionymi ziołami, pieprzem i odrobiną soli.
Masę jajeczno-serową wlać do foremek. Wstawić do piekarnika do 175 st i piec 12-15 minut.
 


Piknik majowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...