poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Ryba zapiekana w porach


Składniki:
  • 3-4 duże kawałki ulubionej ryby
  • biała część pora
  • mały pojemniczek słodkiej śmietanki light
  • 100 g serka philadelphia light o dowolnym smaku (ja użyłam paprykowy) (może być także serek topiony light)
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • szczypta: tymianku, rozmarynu, imbiru i bazylii
  • sól, pieprz
  • olej
Rybę solimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju lub gotujemy ją w parowarze.Następnie układamy ją w naczyniu żaroodpornym.
Pora myjemy i kroimy w półksiężyce. Na rozgrzany olej, na patelnię, wrzucamy pora i zmiażdżony czosnek. Uważamy, żeby czosnek się nie przypalił. Kiedy już por będzie szklisty dodajemy śmietankę, następnie serek i wyżej wymienione przyprawy. Kiedy ser się rozpuści i wszystkie składniki połączą się ze sobą, masę serową wylewamy na wcześniej przygotowaną rybę. Zapiekamy ją bez przykrycia około 15-20 minut w 180 st.

Poniżej moja wersja ryby w porach z kuskusem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...