czwartek, 17 kwietnia 2014

Pełnoziarniste racuszki jabłkowe

Składniki:
  • 250 g serka  homogenizowanego (u mnie Quark)
  • pół szklanki mleka 2% tłuszczu
  • 4 jabłka
  • 160 g. mąki pełnoziarnistej
  • 3 łyżki mazeiny (skrobii  kukurydzianej)
  • 1 jajo
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • cynamon
  • pół łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej


Mąkę i mazeinę przesiać z sodą.
Jabłka zetrzeć na tarce.
Serek, żółtko, cukier, mąkę, jabłka, esencję, cynamon i spirytus wymieszać razem.
Na koniec dodać ubitą ze szczyptą soli  pianę z białek.
Smażyć na niewielkiej ilości oleju ryżowego, kokosowego lub z oliwek. Smażyć na wolnym ogniu.







                                                                                         






1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...