czwartek, 20 marca 2014

Spaghetti pieczarkowo-pomidorowe

Składniki:
  • 200 g makaronu spaghetti (ja użyłam tagliatelle)
  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • mały kubeczek greckiego jogurtu lub śmietanki light
  • pół pęczka natki pietruszki
  • puszka pomidorów
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym oleju. Pieczarki oczyścić i pokroić na cienkie plasterki. Dodać do cebuli. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem trzymać na ogniu do odparowania wody. Dolewamy małymi porcjami jogurt lub śmietankę, dokładnie mieszając. Następnie dodać pomidory z puszki i pokrojoną natkę pietruszki. Powstały sos zredukować do pożądanej i ulubionej gęstości. Na końcu posypać serem oraz doprawić solą i pieprzem do smaku.

Podawać z makaronem ugotowanym al dente.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...