sobota, 22 marca 2014

Kotlety drobiowe inaczej

Składniki:
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 3 jaja
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki zmielonych otrębów
  • 1  kulka mozarelli
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz, czosnek granulowany lub inne ulubione przyprawy
Piersi myjemy i kroimy w drobną kosteczkę. Solimy i doprawiamy według własnego upodobania i odstawiamy kurczaka do "przegryzienia".
Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Mozzarellę ścieramy na dużych oczkach tarki. Natkę myjemy i siekamy.
Do mięsa dodajemy żółtka, otręby, natkę pietruszki, ser i ubitą pianę. Mieszamy wszystko delikatnie.
Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy jeszcze trochę otrębów. Niestety wszystko zależy od wielkości jaja i sera i nie jestem w stanie podać dokładnej ilości otrębów.

Kotleciki nakładamy łyżką na patelnię, tworząc tak zwane "dyski". Smażymy na niewielkiej ilości oleju z obu stron, na złoty kolor.



























Przepis pochodzi stąd: KLIK

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...