niedziela, 9 lutego 2014

Kokosowa ryba

Składniki:
  • 500 g ryby
  • puszka mleka kokosowego
  • średnia cebula
  • łyżeczka startego imbiru
  • średnia marchew
  • cukinia
  • papryka czerwona
  • pieprz i sól do smaku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 3 łyżki oleju 
  • szklanka gorącej wody
Marchew obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cukinię umyć i zetrzeć razem ze skórą na tarce na dużych oczkach. Paprykę pokroić w kostkę (ja zawsze wcześniej obieram ja ze skóry). Cebulę także obrać i pokroić w kostkę.

Rybę poddusić na patelni aby straciła swą przezroczystość. Można ja także ugotować na parze. Łamiemy ją na mniejsze kawałki i odstawiamy na bok.

W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy marchew i cebulę. Wlewamy pół szklanki gorącej wody. Kiedy marchew będzie już w połowie miękka dodajemy paprykę i cukinię. Dodajemy też starty imbir i szczyptę pieprzu i soli. Jeśli na tym etapie warzywa przywierają, należy podlać je drugą częścią gorącej wody.
Po około 8-10 minutach, kiedy cukinia i papryką są jeszcze lekko twardawe dodajemy mleko kokosowe, sok z cytryny, poszatkowaną natkę pietruszki i rybę. Wszystko razem jeszcze chwilę dusimy. Doprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku solą.








Kokosowo

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...