niedziela, 16 lutego 2014

Fit-Carbonarra

Składniki:
  • Kilka plasterków chudej szynki lub chudego bekonu surowego 
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki serka homogenizowanego o niskiej zawartości tłuszczu i cukru
  • 4 łyżki mleka półtłustego
  • 1 jajo plus 1 żółtko 
  • gałka muszkatołowa około 1 łyżeczki
  • sól, pieprz
  • bazylia suszona lub świeża
  • około 1-2 łyżek chudego sera żółtego startego na tarce
  • porcja makaronu pełnoziarnistego ugotowanego

Cebulę chwilę  podsmażyć następnie  dodać szynkę/bekon podsmażyć i poddusić.
Serek, mleko, jajo, żółtko, ser, czosnek wymieszać w garnku. Podgrzewać na  bardzo wolniutkim ogniu, cały czas mieszając.Uważać aby masa się nie zważyła.
Gdy masa mleczno-jajeczna zacznie gęstnieć po kilku minutach dodać cebulę z szynką. 
Przyprawić gałką, solą pieprzem i bazylią.  
Zmieszać z makaronem. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.





3 komentarze:

  1. Carbonara za mną chodziła. Teraz nawet na diecie się na nią skuszę! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oooo matko.... Mogę wpaść do Was na obiad???? :P
    Pychota :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...