piątek, 14 lutego 2014

Ciasteczka orkiszowe




Przepis pochodzi STĄD. 
Przepis pani Doroty i tym razem mnie nie zawiódł. Ciasteczka są pyszne i zdrowe.

Składniki:
  • 125 g masła w temperaturze pokojowej
  • 120 g miałkiego brązowego cukru
  • 250 g maki orkiszowej
  • 1 duże jajo
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 2 łyżki mleka
Utrzeć w robocie masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać jajo i zmiksować. Następnie dodać mąkę wymieszaną z kardamonem, mleko i znów zmiksować. Jeśli ciasto będzie zbyt suche należy dodać jeszcze łyżkę mleka.

Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce 30 minut lub dłużej.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki (ich wielkość zależy od wielkości stempelka) układać je na blaszce w niewielkim odstępie i przyciskać stempelkami. Warto każdorazowo oprószyć stempelek w mące, aby ciastko nie przywierało.

Piec w temperaturze 200 st przez 15 minut lub do zbrązowienia brzegów.

Można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 7 dni.











Dietetyczne ciasteczka Słodkie Walentynki 2014

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...