piątek, 21 lutego 2014

Ciasteczka bakaliowe

Składniki na 10 dużych ciastek:
  • 75 g suszonych moreli (ja dodałam też suszone mango i truskawki)
  •  50 g orzechów (w przepisie jest napisane, że można pominąć, ja dodałam kilka orzechów laskowych i wiórki kokosowe)
  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • 60 g płatków owsianych
  • 125 g masła niesolonego
  • 75 g brązowego cukru
  • 2 łyżki miodu
Masło, cukier i miód roztopić w rondelku na niewielkim ogniu. Lekko przestudzić. Bakalie i orzechy pokroić lub zmiksować na drobno blenderem. W misce umieścić wszystkie składniki, dodać masę maślaną i dokładnie wymieszać. 

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formować łyżką ciastka mniej więcej o średnicy 5 cm. i grubości 1 cm. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st, około 15 minut. U mnie ciasteczka piekły się krócej, wszystko zależy od piekarnika. Polecam podglądać ciasteczka i wyjąć je, kiedy ładnie się zarumienią.


*Przepis pochodzi z TEJ książki.


Dietetyczne ciasteczka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...