poniedziałek, 24 lutego 2014

Boeuf Strogonow dietetycznie

Składniki:
  • 500 g poledwiczki
  • 2 czerwone papryki
  • 1 średnia cebula
  • 4 ogórki konserwowe lub kiszone
  • puszka białej fasoli
  • szklanka gorącego bulionu warzywnego
  • sól do smaku
  • pół łyżeczki ostrej papryki suszonej
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki suszonej
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki garam masala - opcjonalnie 
  • 2 łyżki oleju
Polędwiczkę pokroić w niewielką kostkę. Cebulę obrać i drobno pokroić. Paprykę posiekać w paski (ja zawsze obieram paprykę ze skórki, ale nie jest to konieczne). Ogórki pokroić w kostkę. Fasolkę odcedzić z zalewy.

W garnku rozgrzać olej i usmażyć polędwiczkę do momentu, aż straci swój różowy kolor. Dodać cebulę, chwilę jeszcze dusić, a następnie zalać gorącym bulionem. Dodać liść laurowy i inne przyprawy. Po około 15 minutach dodać paprykę, fasolkę i ogórki. Wszystko razem poddusić jeszcze około 5-10 minut. Na koniec doprawić ewentualnie solą do smaku. Nie radzę jej wcześniej używać ponieważ bulion, jak i ogórki kiszone, dodają już słonego smaku potrawie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...