niedziela, 12 stycznia 2014

Polędwiczka z warzywami

Składniki:
  • 500 g polędwiczki wieprzowej
  • puszka białej fasolki
  • puszka krojonych pomidorów
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • żółta papryka (może być też inny kolor papryki)
  • cukinia
  • kilka kropel ostrego sosu paprykowego (np. tabasco)
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • szczypta tymianku
  • szczypta rozmarynu
  • olej
  • szklanka gorącej wody
Polędwiczkę oczyszczamy z błon, kroimy na małe kwadraty. Cebulę obieramy, kroimy w pióra. Paprykę obieramy i kroimy w paski. Czosnek obieramy i miażdżymy. Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż i za pomocą małej łyżeczki usuwamy nasiona. Następnie kroimy ja w półksiężyce. Fasolkę odcedzamy na sicie.

W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy polędwiczkę. Kiedy polędwiczka zmieni swój różowy kolor dodajemy cebulę i czosnek. Chwilę jeszcze smażymy, ale nie doprowadzamy do zrumienienia ani cebuli ani czosnku ani polędwiczki. Zalewamy szklanką gorącej wody, przykrywamy i dusimy mięso około 20 minut (polędwiczka powinna być miękka) od czasu do czasu mieszając. Jeśli woda szybko wyparuje można jeszcze trochę podlać mięso. Po tym czasie dodajemy do mięsa fasolkę, paprykę, cukinię i przyprawy. Dusimy około 5 minut, po czym dodajemy pomidory. Doprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku. Po kolejnych 5 minutach potrawę zdejmujemy z ognia. Warzywa powinny być lekko twarde, a mięsko mięciutkie. A wszystko powinno delikatnie tonąć w sosie pomidorowym.
Potrawę podajemy w głębokim talerzu i zajadamy łyżką.



1 komentarz:

  1. Takie syte i rozgrzewające jednogary są wprost idealne na zimę :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...