wtorek, 14 stycznia 2014

Mus paprykowo-pomidorowy



Składniki:
  • 2 duże czerwone papryki
  • 6 średnich pomidorów
  • szklanka bulionu warzywnego (u mnie ugotowany na suszonej włoszczyźnie)
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • szczypta przyprawy garam masala
  • sól do smaku
  • 2 trójkąciki serka topionego light
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w plastry. Upiec na blaszce w piekarniku rozgrzanego do 200 st, około 15-20 minut. Razem z pomidorami, wkładamy do piekarnika całe, umyte papryki. Po wyjęciu z piekarnika upieczone papryki wkładamy do foliowej torebki, szczelnie zawiązujemy i czekamy, aż wystygną. Po wystygnięciu ściągamy skórkę z papryki i usuwamy gniazdo nasienne.

Cebulę obieramy, kroimy w pióra i przesmażamy razem z czosnkiem na patelni.

Do garnka wkładamy upieczone pomidory, paprykę, przesmażoną cebulę, 2 trójkąciki serka topionego i szklankę bulionu. Całość blendujemy na mus. Gęstość zupy regulujemy bulionem według własnego upodobania. Doprawiamy słodka papryką, garam masala i solą. Podgrzewamy na małym ogniu 10-15 minut, tak aby składniki się "przegryzły". Podajemy z nasionami słonecznika.



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...