sobota, 18 stycznia 2014

Fritata z wędzonego łososia



Składniki na 1 dużą porcję:
  • 2 jaja
  • 2 płaskie łyżki odtłuszczonego mleka w proszku
  • około 4 cm białej części pora
  • 60 g wędzonego łososia
  • 2 łyżki wody
  • 4 suszone pomidory
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 płaskie łyżki wiórków sera o obniżonej zawartości tłuszczu
  • pieprz do smaku
2 łyżki oliwy rozgrzać na patelni, wrzucić pokrojony w paseczki por. Po chwili dodać do niego pokrojone, suszone pomidory. Chwilę posmażyć i zdjąć z ognia.

Do miski wbić jaja, dodać mleko w proszku, wodę i pieprz. Wszystko dobrze wymieszać trzepaczką.

Małe naczynie żaroodporne (można użyć patelni, na której smażony był por i pomidory, jeśli tylko nadaje się do pieczenia w piekarniku) delikatnie smarujemy oliwą, wykładamy na dno pora i pomidory oraz porwanego w niewielkie części łososia. Wszystko zalewamy masą jajeczną i posypujemy serem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 st na 8-10 minut - do momentu ścięcia się masy.

Fritaty nie solimy, ponieważ łosoś jest wystarczająco słony. Potrawa smakuje na ciepło i na zimno.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...