wtorek, 7 stycznia 2014

Babeczki jarzynowe


Składniki na 9 babeczek:
  • 30 dag mrożonego, siekanego szpinaku
  • 3 jaja
  • 3/4 szklanki wiórków sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 1/4 szklanki pokrojonej w kostkę zielonej papryki
  • 1/4 szklanki pokrojonej w kostkę cebuli lub dymki
  • 3 krople ostrego sosu paprykowego
  • 1/4 łyżeczki soli
Szpinak rozmrozić (najszybciej będzie w mikrofalówce) i odsączyć z nadmiaru soku. Foremki do muffinek wysmarować tłuszczem lub użyć silikonowych.

Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać. Rozdzielić masę do foremek.
Piec w temperaturze 180 st, 20 minut. Można sprawdzić czy są upieczone wbijając widelec w babeczkę -  po wyjęciu powinien być czysty.

Na jedną porcję proponuję 3 sztuki, resztę zamrozić. Można odgrzewać w piekarniku lub mikrofalówce. Smakują także na zimno.

Smacznego!


* Przepis pochodzi z książki "Dieta South Beach" - A. Agatston


4 komentarze:

  1. Witam, chciałabym serdecznie zaprosić na konkurs, który trwa na moim blogu. Jest bajecznie prosty a do wygrania kosz pełen produktów spożywczych. Pozdrawiam , zapraszam do zabawy i miłego dnia życzę:)
    Więcej informacji :
    http://potravel.pl/2014/01/03/konkurs-3/

    OdpowiedzUsuń
  2. Są pyszne. Często zabieram je do pracy jako śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O Bożeno! dawno u was nie bylam a tu takie piekne babeczki! Wlasnie jestem na diecie onz/turbo i dzisiaj naszla mnie ochota na cos kreatywnego:) Wiec niestety odrzucam ser na rzecz twarogu i lece kręcić babeczki! Pozdrwaiam:D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...