poniedziałek, 18 listopada 2013

Pierś z kurczaka a'la pizza



Składniki (na 2 bardzo głodne osoby)
  • podwójna pierś z kurczaka (lub 2 pojedyncze filety)
  • 150 g pieczarek
  • średnia cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • kulka sera mozzarella
  • sól, pieprz, tymianek
  • 4 łyżki oliwy
Pierś myjemy, kroimy na pół, aby powstały dwa pojedyncze filety. Następnie kroimy je wzdłuż, aby powstały cztery cienkie kotlety. Można je trochę rozbić, ale nie jest to konieczne. Mięso solimy i obsypujemy pieprzem i tymiankiem. Smażymy na złoty kolor na rozgrzanej patelni. Następnie układamy w żaroodpornym naczyniu i pozwalamy mu odpocząć.

Pieczarki czyścimy i kroimy na cienkie plastry. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na tej samej patelni, na której smażyliśmy mięso, rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki, solimy i dusimy je do odparowania wszelkich soków.

Ser mozzarella ścieramy na tarce, na dużych oczkach.
Mięso, które "czeka" w naczyniu żaroodpornym smarujemy cienko koncentratem pomidorowym. Na każdym kawałku układamy pieczarki i posypujemy serem mozzarella.
Wkładamy (bez przykrycia) do rozgrzanego piekarnika do 200 st na 15-20 minut.

Takie mięsko dobrze smakuje w towarzystwie ryżu lub kaszy kuskus. U mnie wersja z pieczonym pasternakiem - przepis znajdziecie TUTAJ

Smacznego!




1 komentarz:

  1. Dziękuję za przepis! Kurczak wyszedł doskonały! A pasternak - ogromne zaskoczenie, bardzo smaczny!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...