piątek, 15 listopada 2013

Pieczony pasternak

Składniki:

  • 4-5 korzeni pasternaku
  • łyżka oliwy
  • łyżka miodu (lub syropu klonowego)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta rozmarynu 
Pasternak obrać i pokroić na dość grube słupki.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. W dużej misce wymieszać wszystkie składniki ze sobą.
Tak przygotowany pasternak rozłożyć równomiernie na blaszce wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st.

Podawać jako samodzielną potrawę w formie przekąski lub do mięsa jako wspaniały zamiennik ziemniaków. 




3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Pasternak jest łagodniejszy od korzenia pietruszki, ale ma ten posmak :) Polecam spróbować.

      Usuń
  2. Myślałam, że to frytki :D Świetna alternatywa dla niezdrowych przekąsek!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...