środa, 20 listopada 2013

Kolorowa ryba


Składniki:
  • 3 filety z mintaja lub dorsza
  • czerwona i żółta papryka (może być też zamiennie zielona)
  • średnia cebula
  • cukinia
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • pieprz, sól i rozmaryn do smaku
  • 3 łyżki oliwy
Filety ugotować na parze lub delikatnie poddusić na patelni. Podzielić na drobniejsze kawałki.

Cebulę obrać i pokroić w pióra. Paprykę obrać ze skóry (nie jest to konieczne) i pokroić w paski. Czosnek przecisnąć przez praskę. Cukinię przekroić wzdłuż i usunąć za pomocą małej łyżeczki nasiona. Następnie pokroić ją w paski.

Na rozgrzanej patelni z oliwą zeszklić cebulę, następnie dodać paprykę, cukinię, czosnek i  przyprawy. Dusić około 8-10 minut. Warzywa powinny nadal pozostać al dente. Jeśli będą bardzo przywierać można podlać odrobiną wody. Do tak przygotowanych warzyw dodajemy kawałki ryby, mieszamy wszystko ze sobą, chwilę zostawiając jeszcze na ogniu.
Kiedy smaki się połączą zestawiamy z ognia i zajadamy. Smacznego!





4 komentarze:

  1. Rzeczywiście kolorowa :D Mam pomysł na piątkowy obiad! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmmm wygląda znakomicie <3
    lubieessc.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Rybka i warzywa - smaczne i zdrowe ! Lubie takie przepisy!
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo fajny przepis siostrzyczki :)
    u mnie teraz konkurs może się skusisz - zapraszam :)
    mybeautyjoy.blogspot.co.uk/2013/12/10000-rozdaniekonkurs-nr2.html

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...