sobota, 19 października 2013

Kurczak po meksykańsku

Składniki:
- 8-10 pałek lub 4 udka
- 2 średnie cebule
- puszka pomidorów (mogą być też "żywe", uprzednio pozbawione skórki i pokrojone w kostkę)
- łyżka koncentratu pomidorowego
- łyżka miodu (lub bardziej dietetycznie - 1 łyżka stewii)
- płaska łyżeczka soli
- płaska łyżeczka cynamonu
- płaska łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki ostrej papryki (lub więcej jeśli dziecko lubi ostre doznania)
- 2 łyżki oliwy
Kurczaka umyć, osuszyć i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. 
Cebule drobno pokroić i zeszklić na patelni. Następnie dodać pomidory, koncentrat, miód i przyprawy. Dusić na małym ogniu około 10 minut. Zestawić z ognia i ostudzić.
Następnie zalać kurczaka powstałym sosem i odstawić na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc do lodówki (wtedy mięsko naprawdę rozpływa się w ustach).
Piec 40-50 minut w 190 - 200 st. bez przykrycia.
Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...