czwartek, 24 października 2013

Galaretki z kurczaka





Składniki na rosół:
- 1 kurczak
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- ¼ selera
- ½ pora
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 ½ litra wody

Dodatki do galaretki:
- 7 łyżeczek żelatyny
- puszka zielonego groszku
- 2 płaty grillowanej, konserwowej papryki
- 4 jaja ugotowane na twardo
- 3 roztarte ząbki czosnku
- pieprz
- 1 łyżeczka soli

Ugotować rosół z podanych składników. Odcedzić bulion. Posolić i popieprzyć do smaku. Dodać roztarte ząbki czosnku i 7 łyżeczek żelatyny.

Mięso oddzielić od kości i pokroić w kostkę. Jaja i paprykę także pokroić w paski lub kostkę. Groszek odcedzić.
W niewielkich miseczkach (około 8-10 sztuk) układać mięso, jaja, groszek i paprykę. Można dodać także oliwki lub czerwoną fasolę. Tak przygotowane miseczki zalewać odcedzonym rosołem.
Odstawić do lodówki aby stężały. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...