poniedziałek, 21 października 2013

Brushetta



Składniki:
- 1 pełnoziarnista ciabatta
- ząbek czosnku
- duży pomidor
- kilka liści bazylii
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól

Ciabattę przekroić wzdłuż, skropić oliwą, posolić i włożyć do nagrzanego piekarnika na 5-8 minut, najlepiej na funkcję z termoobiegiem. 
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę (można także usunąć gniazda nasienne, wtedy nie będą puszczały tak dużo soku). Do pomidorów dodać łyżkę oliwy, zmiażdżony ząbek czosnku, pokrojone liście bazylii i sól do smaku.
Masę pomidorową ułożyć na grzance z ciabatty. Zajadać od razu po przyrządzeniu. 



Na koniec inspiracja na pyszne śniadanie:




3 komentarze:

  1. dzisiaj myślałam o właśnie takiej brushettcie :)) smacznie wygląda :) gdzie można dostać taką ciabattę?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...