wtorek, 24 września 2013

Selerowy raj



Składniki:
  • pierś z kurczaka
  • średnia cebula
  • spory seler
  • pół puszki kukurydzy
  • szklanka gorącej wody
  • 4 łyżki oliwy
  • curry i sól  wg uznania
  • łyżka sosu sojowego
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski.  Cebulę obrać i pokroić w średnią kostkę. Seler obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach.

Na rozgrzanej patelni z olejem usmażyć pierś. Kiedy mięso zmieni swój różowy kolor, dodać cebulę a następnie seler. Podlać szklanką gorącej wody i dusić do miękkości cebuli i selera. Kiedy już woda wyparuje dodać kukurydzę i przyprawy do smaku. Jeśli ktoś lubi curry - nie żałować.
Po doprawieniu dusić jeszcze kilka minut na małym ogniu.

Ja dodałam jeszcze garść pokrojonej natki pietruszki.

Można jeść jako samodzielne danie lub w późniejszych fazach diety, łączyć z węglowodanami - z brązowym ryżem lub kaszą kuskus.





2 komentarze:

  1. fajnie wygląda, mimo że nie przepadam za selerem. Zapraszam cię na szczyptę soli:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...