poniedziałek, 16 września 2013

Gofry w zdrowszej wersji



Ponownie proszę o przymknięcie oka na śmietankę gdyż mały pożeracz ją uwielbia .








  • 1 szklana z czubkiem  mąki pełnoziarnistej ( u mnie Lubella)
  • 1 jajo-żółtko i białko osobno
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki  wody mineralnej  gazowanej(koniecznie)
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oliwy z oliwek(dobrej jakości)
  • 2 łyżki fruktozy
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego(można pominąć)
Wszystkie składniki oprócz białka wrzucić do miski ,zmiksować około 3 minut.Białko ze szczyptą soli ubić na sztywno,dodać do masy.Odstawić na 15 minut. Rozgrzać gofrownicę.Spryskać oliwą przed każdą nakładaną porcją. Piec na 3-4 stopniu około 3 minut.Nie otwierać gofrownicy na siłę ,należy to zrobić delikatnie.Ciasto powinno mieć konsystencję gęstszą niż naleśnikowe.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...