piątek, 9 sierpnia 2013

Zapiekanka z tuńczykiem


Składniki:
  • puszka tuńczyka w oleju
  • średnia cebula
  • 3 pomidory
  • czerwona papryka
  • 200 g pełnoziarnistego makaronu
  • ząbek czosnku
  • sól
  • ostra papryka w proszku
  • kulka mozzarelli light
Ugotować makaron aldente
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Pomidory sparzyć i  pokroić w kostkę. Paprykę obrać (lub nie, jeśli ktoś woli ze skórą) i pokroić. Ser mozzarellę wyjąć z zalewy i pokroić na cienkie plastry.

Na rozgrzaną patelnię wylać olej z tuńczyka i od razu wrzucić cebulkę. W przeciwnym razie olej będzie bardzo pryskał ponieważ jest z odrobiną soku z tuńczyka. Kiedy cebula się zeszkli dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, paprykę i pomidory. Kiedy pomidory zaczną puszczać sok doprawić całość do smaku solą i ostrą papryką w proszku i dodać tuńczyka z puszki. Chwilę jeszcze razem poddusić.

W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę ugotowanego makaronu, pomidorową masę z tuńczykiem i ser mozzarella. Przykrywamy. Tak przygotowaną zapiekankę pieczemy w piekarniku do zarumienienia, około 15-20 minut w 200 st.

Smacznego!






1 komentarz:

  1. uwielbiam takie zapiekanki <3

    może masz ochotę na moje kulinarne rozdanie?:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...