piątek, 5 lipca 2013

Faszerowana cukinia

Składniki (na 3 porcje):
  • 3 małe lub średnie cukinie
  • 300 g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka
  • duża cebula
  • 5 pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory 
  • oregano, bazylia
  • trzy łyżki koncentratu
  • kulka mozzarelli light, około 120 g.
  • sól i chili do smaku
  • trzy łyżki oliwy
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Cukinie umyć, przekroić wzdłuż, wydrążyć łyżeczką miąższ. Miąższ drobno pokroić. Pieczarki umyć lub wytrzeć z zabrudzeń, pokroić w plastry. Ząbek czosnku obrać i zmiażdżyć. Ser mozzarella odcedzić z zalewy i pokroić w plasterki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę ze zmiażdżonym czosnkiem. Następnie dodać pieczarki. Po kilku minutach dodać mięso mielone. Smażyć do momentu aż mięso zmieni swój różowy kolor. Dodać pomidory, miąższ z cukinii, koncentrat i przyprawy. Dusić wszystko około 10 minut, aby smaki się przegryzły i sok z pomidorów odparował. 

Następnie układamy cukinie na blaszce do pieczenia, faszerujemy je pomidorowo-mięsnym sosem, na wierzch układamy plasterki mozzarelli. Tak przygotowaną cukinię pieczemy w 170 st, 30-40 minut, do momentu kiedy cukinia będzie miękka, wszystko zależy od właściwości piecyka.
 

Smacznego!



5 komentarzy:

  1. Pyszna faszerowana cukinia !

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam to :) proponuję też cukinię z grilla http://www.zgrilla.pl/grillowana-cukinia-z-parmezanem/

    OdpowiedzUsuń
  3. Gdzie można zakupić mozarellę light, lub żółty ser, mam na myśli sieciówkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kupuję w Lidlu mozzarellę light i tarty żółty ser light. Co prawda mieszkam w UK, ale myślę, że w Polsce jest podobny asortyment :)

      Usuń
  4. Gdzie można zakupić sery light?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...