sobota, 13 lipca 2013

Cukinia z sezamem

Składniki na 2 porcje:
  • cebula
  • średnia cukinia
  • 4 plasterki szynki z kurcząt lub indyka
  • 2 średnie pomidory
  • pół czerwonej papryki
  • 2 łyżeczki sezamu
  • 3 plasterki żółtego sera light
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, bazylia do smaku

Cebulę obrać i pokroić w pióra.  Cukinię umyć, przekroić wzdłuż i wydrążyć łyżeczką nasiona. Wędlinę pokroić w paseczki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.Paprykę umyć i jej połowę pokroić w paseczki.

Na patelni, dość dużej i głębokiej, rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę. Następnie dodać wędlinę i sezam. Uwaga: sezam lubi "pryskać" więc po krótkiej chwili należy dodać kolejne składniki, czyli cukinię, paprykę i przyprawy do smaku. Dusić około 5 minut, po czym dodać pomidory. Podgrzewać wszystko razem jeszcze około 10 minut. 


Kiedy potrawa zacznie puszczać delikatnie sok, należy położyć na wierzch plasterki sera, poczekać aż się rozpuszczą i zdjąć potrawę z ognia. Można także, według uznania, pomieszać jeszcze potrawę by ser pokrył składniki lub pozostawić rozpuszczony ser na wierzchu. Ja lubię "wmieszać" ser w potrawę.

Podawać gorące. Smacznego!



2 komentarze:

  1. Pyszne i zdrowe zarazem ! Super kolorki, uwielbiam mieć dużo kolorów na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś dla mnie! Wygląda naprawdę smacznie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...