czwartek, 20 czerwca 2013

Sałatka z tuńczyka i kapusty pekińskiej

Bardzo szybko się ją robi... ale jeszcze szybciej się ją zjada :)

Składniki na dużą, imprezową porcję:
  • pół główki kapusty pekińskiej
  • 2 puszki tuńczyka, kawałki w sosie własnym
  • puszka kukurydzy
  • puszka groszku
  • 3 jaja
  • 5 ogórków konserwowych
  • biała część pora lub cebulka ze szczypiorem
  • 3 czubate łyżki majonezu light
  • 3 łyżki jogurtu greckiego light
  • 5 łyżeczek musztardy sarepskiej
  • sól i pieprz do smaku.
Kapustę pokroić na cienkie paski.  Jaja ugotować na twardo, usunąć skorupkę i pokroić w paski. Ogórki pokroić w półplasterki. Pora pokroić na drobną kostkę. Tuńczyka, groszek i kukurydzę odcedzać osobno na sicie.

W miseczce wymieszać majonez, jogurt i musztardę.
Następnie wymieszać wszystkie składniki sałatki z powstałym sosem, doprawić do smaku. Wstawić do lodówki na około godzinę, aby składniki się "przegryzły".

Jeśli pominiemy kukurydzę i nie użyjemy majonezu tylko sam jogurt, sałatkę można jeść podczas 1 fazy South Beach i 2 fazy Dukana. 

Smacznego.


2 komentarze:

  1. sałatka z tuńczykiem - musiała być pyszna!
    Pozdrawiam
    myszkagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...