czwartek, 13 czerwca 2013

Chilli z kurczaka

Dla lubiących coś ostrego :)

  • 200 gram fileta z kurczaka
  • 1 łyżka skrobii kukurydzianej
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 duże czerwone papryki
  • 1 cebula duża
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 papryczka chilli (użyłam maleńką zerwaną z krzaczka,piekielnie ostra)
  •  mięta-posiekana około 2 garści
  • 3  duże ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki soku z limonki
  • łyżeczka Agavy
  • sól
  • łyżka sproszkowanej kolendry
Fileta pokroić w kostkę ,posolić i obtoczyć w skrobii. Odstawić.
Paprykę umyć, położyć na blaszce i wstawić do piekarnika ,piec aż skórka będzie czarna ,następnie włożyć do foliowego woreczka i szczelnie związać aby skórka ładnie odeszła.Powinno to trwać około 20 minut.Po tym czasie zdjąć skórkę i usunąć nasiona.
Wlać oliwę na patelnię ,przesmażyć kurczaka następnie dodać posiekaną cebulę i smażyć na wolnym ogniu.
 Paprykę zmiksować z papryczką chilli( pestki usunęłam) oraz  pomidorami i sokiem z nich.
Powstały paprykowo-pomidorowy mus dodać do kurczaka ,następnie czosnek,kolendra,sól do smaku,agava.
Dusić około 15 minut aż sos się zredukuje i zagęści.
Na koniec dodać sok z limonki i miętę.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...