piątek, 3 maja 2013

Pierś z kurczaka w sosie pomidorowym z mozzarellą i kaparami

Przepis mam od Oli. Nie byłabym sobą, gdybym troszkę go nie zmodyfikowała. Ale muszę przyznać, że blog Dwa Smaki bardzo mnie inspiruje i znajduje tam mnóstwo świetnych i sprawdzonych przepisów.

Składniki na 2-3 porcje:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • przecier pomidorowy 500 g
  • puszka pomidorów krojonych (opcjonalnie)
  • 6 ząbków czosnku
  • kapary w słoiczku - garść
  • łyżeczka bazylii, 
  • łyżeczka oregano, 
  • pieprz i sól do smaku
  • pół łyżeczki fruktozy lub stewii
  • kulka mozzarelli light
  • 2 łyżki oliwy
Pierś umyj i pokrój na cienkie paski. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Ser pokrój w plastry.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż pierś z kurczaka. Posól i popieprz. Dodaj czosnek, kapary, bazylię i oregano. Następnie dodaj przecier i pomidory w puszce. Smaż do momentu, aż sos z pomidorów i przecieru trochę zgęstnieje. Dosól jeszcze ewentualnie do smaku. Na wierzchu ułóż plastry mozzarelli i poczekaj aż ser się rozpuści.

Będąc na diecie South Beach zjadałam tą potrawę tylko z dodatkiem sałaty. Ale kiedy czuję, że mój organizm potrzebuje konkretnego paliwa, kurczaka zjadam z makaronem pełnoziarnistym. Smacznego!





1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...