czwartek, 9 maja 2013

Krem z dyni piżmowej


Kiedyś w programie "Ugotowani" któryś z uczestników zrobił krem  z pomidorów z dodatkiem mleka kokosowego  tak mnie korciło na krem z dyni z owym mlekiem.

  • 1 dynia piżmowa 
  • około 700 ml bulionu warzywnego
  • duża cebula obrana i pokrojona w kostkę
  • 4 duże ząbki czosnku, obrane i rozdrobnione
  • puszka mleka kokosowego
  • sok z cytryny 2-3 łyżki
  • 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego
  • duża łyżka z czubem: kolendry, imbiru, słodkiej papryki ( mowa o przyprawach w proszku)
  • łyżeczka: chilli, kminku, kurkumy, curry
  • sól, pieprz do smaku
Cebulę przesmażyć na mocno złoty kolor z odrobiną soli i szczyptą cukru  pod koniec smażenia dodać czosnek. Dynię przekroić na cztery, obrać ze skórki ( obieraczką najłatwiej), usunąć gniazda nasienne łyżką. Pokroić w kostkę, wrzucić do garnka zalać bulionem warzywnym dodać ziele i liście, gotować na wolnym ogniu około 20 minut. Po tym czasie dodać cebulę z czosnkiem. Gotować około 10 minut. Wyjąć z zupy liście i ziele, zmiksować. Przyprawić i wlać mleko kokosowe. Chwilkę  pogotować na wolnym ogniu. Można podawać z  plackiem tortilli posmarowanym pesto light, posypanym serem light i zapieczonym  chwilkę w piekarniku.





3 komentarze:

  1. Genialnie wychodza take geste kremy z dyni czy brokulow. Zupka odżwycza ze zmiksowanych całych warzyw. Zdrowe odżywianie przypasowuje się na okres wiosenno-letni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dynie w sezonie jesienią więc taka zupka rozgrzeje w okres jesienno-zimowy

      Usuń
    2. Dynie w sezonie jesienią więc taka zupka rozgrzeje w okres jesienno-zimowy

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...