poniedziałek, 13 maja 2013

Chili Con Carne

Składniki:
  • 500 g mielonego mięsa z kurczaka lub indyka
  • 2 puszki pomidorów krojonych bez skóry
  • duża cebula
  • dwie papryki - u mnie czerwone
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka kukuryszy
  • puszka fasoli czerwonej
  • puszka fasoli białej
  • sól
  • pieprz cayenne
  • chili w proszku - płaska łyżeczka (dla miłośników ostrych smaków polecam więcej lub małą papryczkę chili)
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki oliwy

Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Obie fasole odcedzić z zalewy na sicie i przepłukać. Papryki pokroić w kostkę bez gniazd nasiennych. Ewentualnie papryczkę chili - pokroić (jeśli papryczkę pokroicie z pestkami danie będzie bardziej pikantne). 

W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulkę, kiedy się zeszkli wrzucamy mięso i smażymy do momentu aż straci swój różowy kolor. Następnie dodajemy pokrojone papryki, czosnek, chili, kumin i cynamon. Po chwili wrzucamy też puszkę kukurydzy razem z zalewą i odcedzone fasole. Po 5 minutach wlewamy pomidory z puszki razem z sokiem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i gotujemy wszystko razem na małym ogniu około 15 minut. Od czasu do czasu mieszając.

Chili con carne jest jak bigos - najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień po kolejnych podgrzaniach.
Smacznego. 


4 komentarze:

  1. mmm dokładnie takie jak lubię:) a z tym podgrzewaniem to sama prawda, smaczki cudownie przechodzą, warzywa się rozgotowują i zagęszczają sosik. pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mistrzem czilikonkarne jest mój mąż, wydębnię od niego przepis i napiszę ci jak on robi!: )

    OdpowiedzUsuń
  3. aj aj aj czemu nie opublikowal sie moj post o moim wspanialym mezu ktory robi najlepsze czilikonkarne na swiecie? wrocilam bo przed sekunda widzialam u kogos na fejsie info o konkursie dla blogerek - http://mojanowafigura.pl/blogerki , zdaje sie ze powinno ci sie spodobac ! i gdzie moj komentarz :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest, jest... nic tutaj nie zginie :) A przepis mężowski chętnie zobaczę :) Pozdrawiam.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...