sobota, 27 kwietnia 2013

Wiosenne risotto


Składniki na 4 osoby:
  • 250 g ryżu do risotto (np. arborio)
  • jedna średnia cukinia
  • jeden por
  • 1,5 litra gorącego bulionu warzywnego (ja ugotowałam bulion z suszonej włoszczyzny - nie odcedzałam go dokładnie, dlatego w risotto znalazło się trochę marchewki) Uwaga: bulion musi być gorący, najlepiej taki "pykający" na wolnym ogniu.
  • dwa ząbki czosnku
  • sól, pieprz, 
  • płaska łyżeczka curry
  • można dodać też ok 100 ml białego, wytrawnego wina, ja nie dodałam ponieważ nie miałam, ale wiem, że wino wzbogaca smak risotto)
  • 4 łyżki oliwy

Pora umyj i drobno pokrój. Cukinię umyj, przekrój na pół i łyżeczką wydrąż pestki (tą czynność można pominąć, ale sam środek cukinii bardzo "puszcza" wodę i cukinia moim zdaniem nie jest wtedy taka jędrna). Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.

Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i  podduś pokrojoną cukinię, około minuty. Cukinia powinna być nadal twardawa.
W garnku rozgrzej oliwę i wrzuć por. Podduś go. Po chwili dosyp ryż i smaż do momentu, aż ryż będzie szklisty. Wtedy dodajemy pierwszą wazową łyżkę gorącego bulionu. Mieszamy i czekamy, aż bulion się wchłonie. Następną porcją może być wino, jeśli nie mamy stopniowo dodajemy po łyżce bulion. Należy często mieszać potrawę, aby uniknąć jej przypalenia. Po około 15 minutach dodajemy cukinię, czosnek i curry i gotujemy jeszcze 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ryż powinien być lekko twardy w środku. Podawać zaraz po przyrządzeniu.

Dla osób, które nie są na diecie polecam dodać do risotto na koniec gotowania łyżeczkę masła.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...