piątek, 12 kwietnia 2013

Soda Bread

Piekłam go  po raz pierwszy , w smaku trochę przypomina chleb który piekłam będąc na diecie Dukana. Polecam  przedzielić go na cztery części  i  podać w formie dużych bułek chyba tak robią w Irlandii....Następnym razem upiekę z tego ciasta małe bułeczki.
  • 500 gram mąki żytniej-pełnoziarnistej
  • 100 gram otrąb owsianych
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 ml kefiru (powinna być maślanka-ja akurat nie miałam)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek do pieczenia 
  • 2 jaja    


Wymieszać suche składniki w dużej misce a mokre w oddzielnym naczyniu. Połączyć drewniana łyżką składniki  mokre z suchymi dość szybko do połączenia masy, nie wyrabiać zbyt długo. Uformować ręcznie   bochenek, na wierzchu zrobić nacięcia. Zwilżyć chlebek mokrymi dłońmi. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190 stopni C przez około 35 minut. Pieczywo jest gotowe gdy zapukamy w jego dno i wyda głuchy dźwięk,jeśli nie to należy go odwrócić do góry nogami i piec jeszcze około 5 minut. Wystudzić na kratce lub w uchylonym piekarniku. Przechowywać  w lodówce owinięty w ściereczkę.

Polecam  przedzielić go na cztery części i  podać w formie dużych bułek chyba tak robią w Irlandii....Następnym razem upiekę z tego ciasta małe bułeczki.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...