sobota, 13 kwietnia 2013

Sałatka z kaszy gryczanej i tuńczyka

Muszę przyznać, że za każdym razem "wrzucam" inne składniki do tej sałatki. Kasza gryczana, tuńczyk i sos to stałe składniki, a reszta zależy od tego na co mam ochotę lub co akurat mam w lodówce.

Składniki na sałatkę:
  • torebka kaszy gryczanej, ugotowanej według wskazówek na opakowaniu;
  • puszka tuńczyka w sosie własnym;
  • 2 jaja ugotowane na twardo;
  • pół średniej cebuli, najlepiej czerwonej, może być też por lub szczypior;
  • 3 ogórki konserwowe;
  • pół czerwonej papryki;
  • posiekana natka pietruszki, około 1/3 szklanki;
  • 2 średnie pomidory.
Składniki na sos winegret:
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu winnego lub octu balsamicznego (ja użyłam tego drugiego)
  • sól i pieprz do smaku

Wszystkie składniki pokroić w mniejszą lub większą kostkę. Tuńczyka odsączyć z zalewy. Wymieszać dobrze sos, polać sałatkę. Można jeść od razu lub po schłodzeniu w lodówce.



Siostra Druga

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...